Vi skal til at være meget opmærksomme på at bygge klimavenligt. Siden begyndelsen af året er en ny lov trådt i kraft, som siger, at nye bygninger – over et vist antal m2 – skal have et klimaregnskab, som viser, at den ikke udleder CO2 over en særlig grænse. Denne lov kommer også til at gælde for nye – men mindre bygninger. Det er ok. Vi har allerede en masse erfaring med genbrugsmaterialer og cirkulationsøkonomi i byggeriet. Men hvad med indretningen af bygningerne? Altså ikke sådan noget med møblement og den slags. Jeg tænker på det inventar, som vi bare tager for givet i nye fx store kontorbygninger. Hvad med fx gulvbelægningen? Skulle der ikke også være regler her? Eller er det allerede inkluderet i de nye regler? Hvis ikke, så skal vi altså lige tænke os om – og komme endnu strammere regler i forkøbet.
Behøver ikke være svært
Det lyder måske skræmmende og svært. Men det er det faktisk ikke. Der findes allerede mange produkter på markedet, som sikrer CO2-venligt byggeri. Vi skal bare finde dem – og anvende dem.
Et af produkterne hedder Thermotec. Det er et isolationsmateriale, som oftest lægges i en bygnings undergulv. (Tro ikke, at et gulv bare er et gulv, som du går på.) Et undergulv består af flere lag – et af dem er isolering! Oven på isoleringslaget lægges der så et tyndt lag slidlagsgulv. Det er ofte beton. Og her er Estrich slidlagsgulve langt de populæreste, fordi det også kan fungere lydisolerende. Og det har mange bygherrer brug for – især i de bygninger, som har flere etager.
Oven på slidlagsgulvet lægges derefter den endelige gulvbelægning, som er gulvet brugerne af bygningen rent faktisk går på. De går ikke på slidlagsgulvet. De går heller ikke på isoleringsmaterialet. De går fx på den linoleum til erhvervsbrug, som bygherren har besluttet skal være den endelige gulvbelægning. Og han har faktisk lavet en lille genistreg ved at tage den beslutning: Linoleum er meget slidstærkt, men det er også et naturmateriale, som ikke koster på CO2-regnskabet. Det er måske lidt gammeldags at bruge linoleum i store komplekser.
Der er mening med galskaben
Men der er mening med galskaben: Det er meget nemt at holde rent. Der er ikke brug for stærke rengøringsmidler, der indeholder kemikalier og opløsningsmidler. Linoleum bliver ikke så nemt slidt. Men sker det, så er det rimeligt nemt at slibe det, så det ser ud som nyt igen. Og så er der lige den der lille bonus ved linoleum: Det er et forholdsvist billigt materiale, hvilket naturligvis også betyder noget. At materialet så også er behageligt at gå på, kommer måske i anden række. Men vi må ikke glemme, at i store kontorbygninger, så spiller trivsel altså en stor rolle for brugerne. Og linoleum vil bidrage til god trivsel, fordi det er blødt at gå på og fordi – måske vigtigst – det larmer ikke, når et menneske går på det, sådan som måske marmorfliser gør det.
Der er derfor mange gode grunde til, at linoleum vinder frem i popularitet. Jo, selvom det måske er et materiale, der får os til at tænke på kedelige bygninger såsom hospitaler eller skoler, så er linoleum aldrig helt gået af mode.
Byggeriet skrider frem
Her i løbet af sommeren har du kunnet følge med i byggeriet, der ligger lige overfor din bolig. Altså på den anden side af vejen. Det er et kæmpestort kompleks, hvor der både skal være lejligheder, kontorer og en shopping mall. Det bliver da rart at kunne smutte derover efter grøntsager og mælk. Men det kommer til at gå ud over din udsigt ned til havet. Det er du lidt ærgerlig over. Men du har tænkt over tingene og er nået frem til, at udsigten er du glad for – men hvor ofte nyder du den egentlig? Hvor ofte sidder du på din lille balkon og kigger på havet? To gange om året? Måske tre. Men ikke mere end det – og udsigten fra kolonihaven er jo bedre. Så det gør ikke noget.
Særlige tæppefliser
Men nu, hvor byggeriet er ved at nå til vejs ende, så kan du se, at der bliver båret flere forskellige paletter med tæppefliser op på de niveauer, hvor der skal være kontorer. I et enkelt tilfælde observerede du også, at der kom et par paller med store tæpper. Det undrede dig lidt. Du troede sådan set, at tæpper eller tæppefliser var gået af mode. Men hvad ved du? Du er jo bare en gammel pensioneret ingeniør, som ikke rigtigt gider at følge med. Men tæppefliser? Hvorfor dog det? Du er faktisk ved at brænde sammen af nysgerrighed. Hvorfor skal der tæppefliser på gulvene i kontorerne derovre? Kan de ikke bare lægge noget billigere trægulv?
Du er lige ved at rejse dig fra din stol for at gå derover. Men så kommer du i tanke om, at du ikke må gå ind på byggepladsen, fordi det er faktisk en farlig arbejdsplads. Så, du sætter dig ved din PC og trykker ind på Google. Der søger du efter oplysninger om tæppefliser som gulvbelægning. Udover at kunne læse flere forskellige artikler, som beskriver fordele og ulemper ved tæpper og tæppefliser i store kontorkomplekser, så kan du se, at der altid er et fællestræk, som bliver fremhævet: Tæpper er lydisolerende. Ja, det ved du da godt. Og du kan ikke forestille dig, at bygherren ikke også ved det.
Lydisolerende materialer?
Men hvorfor anvender de ikke lydisolerende materialer i undergulvene? De behøver da ikke at bruge tæpper, der kan give bygningens brugere allergi fordi tæpperne samler støv? Kender de slet ikke til de nye materialer, som er på markedet? Du bliver lidt harm over, hvad du ser. Du overvejer at skrive til bygherren og fortælle ham alt, hvad du ved, om det der nye materiale Thermotec, som du læste om i fagbladet for nyligt. Du rejser dig fra stolen. Skal lige ind og finde fagbladet, hvor du læste om Thermotec. Måske skal du på biblioteket i morgen og få lavet en fotokopi af artiklen og vedlægge den som bilag i brevet, du vil sende til bygherren. Og ja, nu, hvor du har fundet fagbladet frem fra din avisholder, så kan du jo også lige sætte en post-it ved den artikel, der handler om Estrich slidlagsgulve, som åbenbart går godt hånd i hånd med Thermotec isoleringsmaterialet.